En pappablogg om hur man klarar livet i sandlådan
Vår favoritlekpark. I lekparken kan man gunga, rutscha och leka i sandlådan.

Livet med Putte

Lekparken blir ett nöje när man får sätta sig i sanden

19 okt , 2016, 08.35 Staffan

 

Som hemmaförälder tillbringar man en hel del tid i lekparken. Putte behöver besöka lekparken åtminstone två gånger om dagen, annars blir hen på dåligt humör. Lekparken är så viktig för mitt barn just nu att hen ofta pratar i sömnen om kakku (att göra sandkakor i sandlådan) eller kiikaa (att gunga).

Jag brukar tidigare inte tycka att det var särskilt roligt att sitta och titta vid sandlådan. När jag blev pappaledig visste jag att jag måste ändra på någonting så att dagarna inte skulle bli en enda lång pina.

Efter en liten självanalys kom jag fram till att orsaken till att jag inte trivdes i lekparken var att jag deltog rätt passivt när jag inte var klädd för att hänga i en lekpark. Det kändes inte så lockande att sätta sig i sand om man har på sig samma kläder som man har haft på jobbet, och det är inte så roligt att vara i sandlådan om man inte får sätta sig och leka med sanden.

Efter en sväng till den lokala vildmarksbutiken löste sig alla problem. Jag skaffade ett par slittåliga utomhusbyxor och ett par hängslen, och nu är det riktigt roligt att vara i lekparken. (Hängslen är för övrigt det bästa någonsin i sandlådan, men det får bli ett eget inlägg.)

Det är skönt att ha friheten att kunna sätta sig i sandlådan eller på marken när man vill utan att behöva oroa sig för att bli smutsig eller kall. Putte och jag har ju en viss längdskillnad. Hen är ungefär 80 centimeter och jag är över 190, så det är viktigt att jag kan komma ned på Puttes nivå när vi ska göra sandkakor och andra viktiga bestyr.

Sen är det förstås viktigt att man klär sig väldigt varmt. Ett lager mer än man tror man behöver är ett vinnande koncept. Egentligen skulle det ju vara bäst om man hade samma kläder som barnen. Men jag har än så länge inte sett någon annan förälder ha på sig en stor och tjock halare, så jag skulle kanske sticka ut lite för mycket.

I mitt närområde här i Helsingfors finns det väldigt många lekparker att välja mellan. Det gör att man alltid har variation om det behövs. Ofta går vi ändå med Putte till en och samma park (se bilden). Den har allt som Putte behöver just nu: en sandlåda, en liten rutschbana som man också kan gömma sig under, och en gunga med stol för små barn. Sen när Putte blir större behöver hen säkert mera klätterställningar och liknande, men just nu är det perfekt.

Jag kunde skriva hur mycket som helst om lekparken, men jag tror jag sparar lite till senare när jag lärt mig mer om lekparkens mysterier. Nästa gång ska jag skriva om hur vi lägger upp våra dagar för att hinna med allt man borde göra.

 

P.S. Om någon har bra tips på hur jag ska få Putte att sluta slita av sig sina handskar så är jag öppna för alla förslag. Hen fryser väl snart fingrarna av sig.

, , , , , ,

6 kommentarer

 1. Daniela skriver:

  Har lärt mig också att, ”kläder efter väder” stämmer ja och den här frasen som man hatade som barn, ”det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder”. 😀

  Sen när det regnar, testa plaska i vattenpölarna du med…bästa som finns! Konstaterade jag när jag köpt ordtentliga stövlar.

  Hanskarna börjar oftast hållas på när det är tillräckligt kallt, åtminstone har våra barn till sist gått med på att ha handskar.

 2. Bea skriver:

  Hängslen (!) är svaret också på handskproblemet. 😊

 3. Kusin Sara skriver:

  Snöre som träsrunt ryggen och genom ärmarna och slutligen fästs (permanent är att föredra) i vantarna är topp! 👍😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *