En pappablogg om hur man klarar livet i sandlådan
Världens största Bamsebok. Trots att schemaläggningen misslyckades hann vi till biblioteket och hittade den här pärlan.

Livet med Putte

I dag hann vi med världen största Bamsebok

21 okt , 2016, 15.35 Staffan

 

Jag tänkte rätt mycket på det här med schemaläggning innan jag blev pappaledig. Dagen skulle vara hårt planerad så att man hinner med allt som måste göras. Det första veckorna fungerade min planering också rätt bra. Men nu har det blivit lite svårare.

I dag är ett bra exempel på en dag som inte sett helt ut som den borde, och jag tänkte att jag kunde använda den som ett exempel för hur jag försöker schemalägga och vad som kan gå fel.

För det första är det bra att vakna i någorlunda god tid. Helst skulle jag vilja vakna lite efter klockan åtta och få ligga i lugn och ro och mysa i sängen en stund. Men Putte vaknar ofta samtidigt som mamma stiger upp. Det betyder att vi ofta vaknar redan klockan sju, det tycker jag att är lite onödigt tidigt.

Just i dag jobbar min sambo hemma på distans, och därför kunde vi sova mycket längre. Men om man vaknar först klockan nio förskjuts ju också resten av dagen. Morgonmålet blir mycket senare och det tar mycket längre tid att komma ut ur huset. Vi brukar gå ut redan någon gång mellan klockan nio och tio. Då får man en bra start på morgonen.

Nu blev det en snabb tur till Tölö bibliotek någon gång först vid elva tiden. Snabb eftersom lunchen ju närmade sig. Men jag hann ändå låna världens största Bamsebok (se översta bilden).

Tölö bibliotek – dinosaurier och böcker sedan 1899.

Tölö bibliotek är nyrenoverad, och det finns massor med roliga saker för små puttar att leka med.

Lunchen äter vi gärna mellan klockan tolv och ett. Det här betyder att man måste ordna sitt förmiddagsprogram så att man hinner både göra maten och gärna gå till butiken. De första två veckorna hade jag ett jättebra system för maten, men vi ska komma till det lite senare.

Den här dagen räddades av att vi gick till butiken i går och av att Puttes mamma kunde göra lunchen medan vi var på biblioteket. Annars skulle eftermiddagsvilan ha hotats (fast den gick ändå lite snett).

Eftermiddagsluren inleder vi någon gång mellan halv ett och ett. Sen sover hen så länge som hen sover. I bland 45 minuter i bland två timmar. Oftast somnar Putte väldigt snabbt, men eftersom mamma var hemma i dag blev det tusen gånger svårare.

Först skulle hen somna med mamma, men det blev en hel del bus och mamma hade jobb att göra. Sen var det min tur att försöka, men det är inte lika populärt att somna med pappa om mamma finns som alternativ. Till sist lyckades jag ändå med diverse olika knix få mitt barn att somna.

Som sagt hade jag ett bra system för maten de första två veckorna. Jag passade på att vissa dagar göra enorm mängder mat under eftermiddagsvilan så att jag sen bara snabbt kunde värma lunchen när det behövdes. På det här sättet fick vi mera tid på förmiddagen (ser ni hur allting hänger ihop).

Men i förra veckan började vår ugn lukta gift, och vi måste nu tyvärr vänta på en ny. Det här har gjort att det varit mera kaotiskt med maten och hela mitt schemaläggande. Sen var kanske min sambo inte heller så tänd på att äta makaronilåda varje dag.

Sen är det dags att gå ut igen. När Putte vaknar brukar vi mysa och äta något mellanmål, men ganska snart måste vi gå ut (speciellt i dag eftersom vi ännu inte varit till lekparken). Vanliga dagar brukar vi träffa Puttes mamma i lekparken när hon kommer från jobbet vid fyratiden. I dag går vi säkert ut alla tillsammans.

Det som jag finner ganska chockerande med det hela är hur snabbt en dag går. Du vaknar, går ut, äter, sover, går ut, och sen var den dagen på tu man hand slut.

 

P.S. Den här veckan visade det sig att undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen vill reformera familjeledigheterna redan nu trots att det inte är något som är prioriterat i regeringsprogrammet. Nästa gång tänkte jag därför att jag skulle skriva om hur vi ordnat våra föräldraledigheter, och kanske lite kort kommentera de olika förslag som finns på bordet.

, , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Gustav skriver:

    Tack för inblicken i föräldravardagen. Själv kommer jag förhoppningsvis att vara föräldraledig efter nästa sommar, och jobbar just nu på att inte tänka ut en massa saker jag ska göra ”medan jag är hemma” och måla upp någon sorts semestertillvaro tillsammans med mitt mestadels sovande barn. De flesta vittnesmål tyder på att det inte kommer att bli så.

    • Staffan skriver:

      Hej, tack för att du läste! 🙂 Jo det beror ju på ålder förstås, men jag är nästan lite chockad över hur lite tid man har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *