En pappablogg om hur man klarar livet i sandlådan
Lillajul kom och gick. Vi har till och med skaffat julkalendrar.

Livet med Putte

Vi missade lillajul!

28 Nov , 2016, 21.23 Staffan

 

Det fina med att ha barn är att man kan börja hitta på en massa egna traditioner (givetvis kan man också göra det om man inte har barn, men jag gjorde aldrig det). Häromdagen bestämde vi oss för att vi ska vara en familj som firar lillajul*.

Jag hade ingen bestämdare uppfattning när man brukar fira lillajul, men jag antog att det var någon vecka framåt i tiden. När jag var liten minns jag att vi åtminstone ibland firade lillajul. Någon lillajulklapp tycker jag också att jag fått. Det är som ett sätt att lite tjuvstarta julen. Jag hade därför till och med ett paket på kommande från Barnens bokklubb med en bok som kunde vara lämplig som lillajulklapp.

Men ve och fasa. När jag läser den här ett år gamla artikeln på Yle förstår jag att vi ju redan missat lillajul. Det var ju ren i lördags. Som tur tror jag inte att Putte har så stor skillnad när och ens om vi firar lillajul. Så jag tror vi tar det nu på lördag i stället. Mitt bokpaket har ju inte heller synts till.

På tal om böcker så har vi nu i någon månad eller två sjungt genom hela Den randiga barnkammarboken. Jag börjar bli lite trött på den, men Putte verkar inte det minsta trött. Därför har jag till julen beställt en annan barnkammarbok med förhoppningsvis andra visor. Boken som jag tänkt till lillajul är full med julvisor.

Det fina med att sjunga visor för sitt barn, är ju att hen inte är så brydd över sångkvaliteten. Man behöver därmed inte känna så hög press, utan det är bara att sjunga på. Snart önskar jag ändå att Putte skulle börja ha tålamod att höra på mer sagor, men det känns som att hen är lite liten ännu.

P.S. Putte är äntligen frisk. Men resten av familjen snörvlar en del.

* Här följer ett litet urklipp från wikipedia om lillajul för den som inte är insatt (fast någon gran kommer vi nog inte att ha).

Lilla jul, regionalt även skrivet ”lillajul” (finskapikkujoulu), firas i Finland, inklusive Åland, och inträffar varje år lördagen före första söndagen i advent.[1] Lilla jul är precis som namnet antyder en försmak av julen. Lillajulgranen är cirka 1 meter hög och pyntas precis som den riktiga julgranen. De minsta barnen får lillajulklappar som tomtenissarna lämnat under lillajulgranen. Tomtenissarna kan också lämna lillajulklapparna utanför ytterdörren. Dessa klappar är ofta väldigt enkla. Senare i december byts lillajulgranen mot den vanliga julgranen. I skolorna sjunger man julsånger och äter pepparkakor.

, , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *