En pappablogg om hur man klarar livet i sandlådan
I vår närlekpark plockas det fram massor med roliga leksaker under dagen.

Livet med Putte

Korvgrillning och annan social ångest

29 jan , 2017, 20.26 Staffan

 

I Helsingfors finns det flera lekparker som har organiserad verksamhet både inom- och utomhus under dagen. Det här är en fantastisk verksamhet som för det mesta också är gratis (eller förstås finansierad via staden). Det finns till och med en med svenskspråkig verksamhet, men den har vi än så länge inte besökt med Putte.

Överlag har vi faktiskt inte använt oss så mycket av den här möjligheten. På måndagar brukar vi ibland gå på en sångstund som hålls i en lekpark nära där vi bodde tidigare, men det är inte alltid vi hinner dit på morgonen. En orsak till att vi inte deltagit i så mycket verksamhet, är kanske just det att det inte alltid känns så lockande att stressa med att passa tider. Det känns roligare både för mig och Putte då vi kan mera fritt styra över vår dag.

En annan orsak är att jag själv ibland kan tycka att det är lite jobbigt att hoppa in i någon verksamhet med okända människor. Speciellt om det är på finska. Här om dagen hade de till exempel någon form av korvgrillning i vår närlekpark. Tydligen grillas det varje fredag. Själv tyckte jag att det var roligare att vi bara hängde för oss själva, så vi bekantade oss inte med korvgrillandet. Men samtidigt började jag fundera om mitt antisociala beteende kanske inte är helt optimalt för Putte.

Jag tycker ju inte att det alltid är så behändigt att ha ångest för sociala sammanhang, så jag vill helst att det inte smittar av sig på Putte. Det finns förstås massor med teorier om hur vi utvecklas som sociala varelser, men kanske man i stora drag kan tänka sig att det i någon form är en kombination av olika socialiseringprocesser såsom föräldrars beteende och sen mer medfödda drag som till exempel temperament. Om man utgår från den teorin så borde jag ju själv försöka vara lite mer social av mig, om jag vill att Putte ska undvika den sociala ångest jag ibland känner.

Sen igen verkar ju Putte vara rätt social av sig redan nu, så det behövs kanske inte så mycket från mig för att hen ska tycka att det är roligt med sociala sammanhang. Men jag tror ändå att vi ska försöka delta i mera korvgrillning och sångstunder framöver, bara för säkerhets skull.

, , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *