En pappablogg om hur man klarar livet i sandlådan
Snön har äntligen försvunnit. Då kan man leka nya lekar.

Livet med Putte

Var ska vi börja i dagis?

28 mar , 2017, 21.41 Staffan

 

Putte är redan nu jättetaggad på att börja i dagis. Det är över fyra månader till att hen ska börja, men hen pratar redan mycket om det. Putte pratar förresten nu väldans mycket om ditt och datt. Hen har en massor med saker att berätta, och upprepar allt man säger som en papegoja. Det är rätt roligt, det ger en extra dimension till vardagen som vi inte hade tidigare. Men det är ett sidospår i dagens inlägg.

Som sagt, Putte talar om dagis. En orsak till det är att vi den senaste månaden varit på besök till några dagis. Jag rekommenderar helhjärtat att man gör det. Man får en uppfattning om hur det är på ett visst dagis och det är givande att prata med föreståndaren om vad de gör där om dagarna. Samtidigt är det ju ett sätt att se hur Putte reagerar på miljön. De dagis som vi besökt har tagit emot oss med öppna armar, och de flesta dagis verkar öppna för besök.

Putte verkar i alla fall helt klar att börja dagis direkt. Hen har genast oblygt satt igång och leka på de dagis vi har besökt. Det känns ganska betryggande som förälder. Övergången blir säkert rätt smidig.

Tyvärr är det så att i Helsingfors finns det inga garantier för att du får den dagisplats du söker. I värsta fall kan man få en riktigt lång dagisresa. När man söker plats får man ge fem önskemål, och vi har förstås önskat oss plats i dagis som ligger nära vårt hem. Vi skickade iväg ansökan för någon vecka sedan, så än så länge vet vi inte så mycket om hur det gått.

Det här med att skicka in dagisansökan är annars något som verkar vara omgivet massor med olika ”sanningar”. En del säger att man måste slänga in ansökan ett år i förväg för annars får man aldrig den plats man vill ha, och andra har olika strategier kring hur man ska göra med själva datumen och så vidare. Det är svårt att vet med det här, men vi lyssnade en gång på en representant från staden som sa att det inte inverkar hur tidigt man satt sin ansöka så länge den är fyra månader i förväg. Så det har vi valt att köra med, kändes onödigt att ta allt för mycket stress med den saken.

Jag börjar själv känna mig ganska taggad på att Putte ska börja dagis. Dels för att jag tror att hen kan få ännu roligare dagar än med mig, och dels för att det känns ganska spännande att Putte ska ta ett av de första stora steg man gör i livet. Vips är de i dagis och vips så går de i skolan.

, , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *