En pappablogg om hur man klarar livet i sandlådan
Den sjungande barnkammarboken är en stor favorit. Det är också lätt för föräldrarna när man får melodierna med ett knapptryck.

Livet med Putte

Titta hen pratar! (och sjunger)

17 apr , 2017, 21.04 Staffan

 

Som jag skrev tidigare så har Putte verkligen fått igång munlädret på senare tid. Hen pratar både finska och svenska om vartannat, och sjunger också en hel del. Det här är ganska kul för en hemmaförälder, det blir lite mera variation i tillvaron när man kan diskutera med barnet.

Det är ju inte bara det att Putte talar, hen förstår ju också helt okej vad man säger. Det här betyder att man kan ställa frågor och ibland faktiskt få ett svar som återspeglar vad hen vill och tänker. När Putte inte förstår frågan brukar hen oftast svara ”aha” eller ”jah”. Då brukar jag försöka ställa frågan på ett annat sätt. Ibland lyckas det och ibland inte, men vi gör framsteg hela tiden.

Det är också lustigt det här med språket. Trots att jag varit hemma med Putte i snart sju månader, och försökt prata så mycket som möjligt, pratar hon rätt mycket finska (mammas språk) också. Jag hade kanske tänkt att svenskan skulle bli väldigt stark när hen var hemma med mig, men de är rätt jämstarka språk för Putte. Det är förstås bra att båda hålls starka.

Jag tycker också att det är trevligt att hen sjunger så pass mycket. Trots att vi inte är någon särskilt musikalisk familj har vi alltid sjungit mycket för Putte, och det här verkar verkligen ha fastnat. Hen kan sitta och sjunga Tuiki tuiki tähtönen eller Gubben Noak för hög hals när vi åker spårvagn.

Om man vill sjunga med sitt barn är det förstås lättare om man har sångböcker. Jag rekommenderar till exempel svenska Barnkammarböckerna. Den sjungande barnkammarboken är en stor favorit hos oss just nu, och väldigt effektiv vid middagsvilan. Det är lätt för föräldrarna när det räcker med ett knapptryck för att få ackompanjemang.

Det att ett barn talar med en gör ju också att man får se lite mera av deras personlighet. Det är förstås någonting som hela tiden utvecklas, men det är ändå kul att få en bättre bild av vad det egentligen är för en liten typ som bor hos en. Just nu verkar jag i alla fall bo med en rätt prat- och sångglad typ.

, , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *