En pappablogg om hur man klarar livet i sandlådan
Hängslen är bäst. Men för att sy in hängselknappar behöver du förstås också nål och tråd.

Knep och knåp

Så syr du hängselknappar

4 Nov , 2016, 14.45 Staffan

 

Jag har ju tidigare antytt att jag tycker hängslen är något av det bästa man kan ha i sandlådan, så i dag tänkte jag komma med tips på hur man på bästa sätt kan bli en hängselbrukare.

I lekparken sitter du en hel del vid sandlådskanten eller böjer och sträcker dig efter saker. Har man en lång rygg som jag blir det lätt att ens fina vildmarksbyxor faller av, oberoende om man har ett bälte eller inte. Och det är ju lagom roligt.

När var jag liten hade alla mina hängslen spännen, och länge tänkte jag att det här var den enda sortens hängslen. Men så är det ju inte, mycket roligare blir det om man syr knappar knappar i sina byxor och skaffar sig knapphängslen. Spännen kan också slita på ens byxor, och sitter inte lika säkert fast.

Knapphängslen kan man säkert hitta från flera olika ställen, men jag beställde mina online från en finsk firma som verkar tycka om det här med hängslen.

Jag beställde hängslen med fina sydda läderstroppar.

Jag beställde hängslen med fina sydda läderstroppar.

Sen behöver man förstås knappar, men de hittar man lätt från vilken sytillbehörsbutik som helst. Sen är det bara att börja sy!

Ett vinnande koncept är att först sy in knapparna där bak. Sy in en knapp på båda sidorna om mittsömmen på lika långt avstånd.

Bredden kan ligga på någonting mellan 50mm till 75mm, det är lite smaksak. Om det blir för brett kan resåren i värsta fall börja bunta ihop sig lite. Knapparna ska också ligga ungefär mitt på resåren. Blir de för långt ned kan byxmidjan vika sig märkligt.

Så här blev det sen. Hängslena har hållit bra på plats i flera veckor, så jag tror att det är en hållbar lösning.

Så här blev det sen. Hängslena har hållit bra på plats i flera veckor, så jag tror att det är en hållbar lösning.

Orsaken till att man först syr in knappar där bak är att det hjälper en att hitta rätt plats för knapparna på framsidan. Knäpp fast hängslena där bak och låt dem hänga över axeln. Där stropparna lägger sig är en lämplig plats att sy fast knapparna. Börja med den som är närmast gylfen.

Hur ska man sy in en knapp då? Det är jag knappast rätt person att berätta, jag syr bara som jag tror jag lärde mig i lågstadiet. Här finns en youtube-video som jag sökt fram åt den som behöver:

Om man är lat kan man ju också köpa nitknappar och slå in dem. Det håller antagligen bättre också, men ser inte lika gemytligt ut.

I morgon kväll ska jag och min sambo på bröllop. Det blir faktiskt, tro det eller ej, första gången som Putte ska vara mer än några timmar tillsammans med någon annan än sina föräldrar. Det tarvar ett eget inlägg, så håll utkik efter det.

, , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *